Es compleix el primer any del projecte RegeneraCat

Javier Retana i Maria Josep Broncano són investigadors del CREAF i part de l'equip coordinador del projecte RegeneraCat, el qual assoleix el seu primer aniversari. Font: Galdric Mossoll

Javier Retana i Maria Josep Broncano són investigadors del CREAF i part de l'equip coordinador del projecte RegeneraCat, el qual assoleix el seu primer aniversari. Font: Galdric Mossoll

Compartir

RegeneraCat és una iniciativa impulsada pel CREAF i finançada per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) que busca valorar durant dos anys i a diferents escales (de finca, de regió, de Catalunya) els impactes de les pràctiques realitzades en agricultura regenerativa en quatre finques diferents: Mas Planeses, VerdCamp Fruits, Pomona Fruits i Família Torres. Ara, amb l’inici del 2025, el projecte s’apropa la publicació dels primers resultats preliminars i compleix el primer aniversari.

Per poder fer una transició cap a un model regeneratiu cal aportar coneixements i experiències que demostrin, amb dades i de forma empírica, per què aquesta manera de produir és més sostenible, sana, viable i productiva en un futur. RegeneraCat va néixer com un projecte científic per fer-ho possible al mateix temps que s’explicava, de forma dinàmica i divulgativa, com l’agricultura pot passar de ser part del problema ambiental de l’emergència climàtica a ser un actor clau en la seva solució.

En aquest sentit, el projecte promou una xarxa de finques de Catalunya que fa ja diversos anys que apliquen diverses tècniques regeneratives, n’avalua els beneficis i els compara amb parcel·les similars gestionades amb mètodes convencionals i afavoreix la transició cap al model regeneratiu a través del trasllat dels resultats a l’àmbit polític, el sector agrícola i la societat en general. Durant aquest primer any del projecte s’han fet els primers anàlisis de les característiques dels sòls, de la biodiversitat de pol·linitzadors, de la productivitat de les finques, de la petjada hídrica i de carboni, de la qualitat nutricional dels aliments, etc. Els resultats d’alguns d’aquests anàlisis estan a punt de fer-se públics.

“Estem molt satisfets amb aquest primer any del RegeneraCat i aviat podrem compartir, entre d’altres, els primers resultats comparatius de qualitat nutricional dels aliments i productivitat entre les parcel·les regeneratives i les convencionals”.

Javier Retana

Catedràtic en ecologia i investigador principal del projecte

A més de publicar els primers resultats científics, aviat també es duran a terme activitats importants de comunicació i divulgació del projecte, com la realització d’una jornada PATT sobre sòls regeneratius, un Cafè Prismàtic sobre pol·linitzadors o jornades de portes obertes a les finques implicades en el RegeneraCat. S’espera, doncs, que aquest segon i últim any del projecte sigui encara més trascendental. De fet, s’acabarà amb la jornada final del projecte, on es faran públics tots els resultats obtinguts, i amb diverses reunions i trobades amb actors polítics del sector agrícola i ramader a Catalunya.

Altres notícies