La finca Mas Planeses rep el premi PITA per la seva innovació

Persones premiades en les diferents modalitats dels premis PITA d'innovació agroalimentària 2023. Font: Enric Sangrà

Persones premiades en les diferents modalitats dels premis PITA d'innovació agroalimentària 2023. Font: Enric Sangrà

Compartir

Els premis PITA, impulsats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat a través de Ruralcat, guardonen les empreses agroalimentàries més innovadores de Catalunya a través de tres modalitats: Jove emprenedor/a innovador/a, agroindústria i empresa agrària. En l’edició de 2023 se li ha atorgat a Planeses el primer premi de la modalitat d’empresa agrària. Per què? Per impulsar i aplicar, a través de la seva finca pilot demostrativa, un dels models agroalimentaris més innovadors i sostenibles en l’actualitat: l‘agricultura regenerativa.

L’investigador del CREAF Marc Gràcia i la seva parella Faustina de Solà-Morales duen a terme la seva recerca a Planeses des de l’any 2016, quan van decidir provar els beneficis del model regeneratiu des d’un punt de vista científic. Ho van fer a través del projecte Life-Polyfarming, transformant una finca abandonada de Sant Ferriol (La Garrotxa) en una granja regenerativa operativa, rendible i sostenible. En només uns anys han aconseguit demostrar de forma pràctica el potencial del model regeneratiu per a recuperar la fertilitat i biodiversitat del sòl, lluitar contra el canvi climàtic i augmentar la capacitat del sòl per a absorbir més aigua.

I en què consisteix l’agricultura regenerativa? És un concepte nou i innovador basat en alimentar de manera natural les plantes i utilitzar només els recursos de la terra per a fer-ho. No es tracta de tornar al passat, sinó tot el contrari, incorporar tot el coneixement científic que tenim avui dia sobre com funciona el sòl i la nutrició de la vegetació. Les pràctiques que proposa el model regeneratiu, i que li han permès a Planeses guanyar el premi PITA, es caracteritzen per eliminar la llaurada, que trenca l’estructura del sòl; mantenir la coberta vegetal, per a no deixar la terra nua i prevenir la seva erosió; augmentar la diversitat i la producció de plantes; combinar l’agricultura i la ramaderia, emprant els animals de pastura per a fertilitzar la terra, alhora que els animals gaudeixen d’una bona alimentació; planificar un millor aprofitament de l’aigua; i evitar utilitzar maquinària pesant, fertilitzants, pesticides i abonaments químics per a no deteriorar el sòl.

Els premis PITA posen en valor precisament la innovació per part de projectes, empreses o persones que facin servir noves tècniques per a conrear la terra, produir aliments o gestionar el bestiar. Un altre dels criteris amb més pes és que minimitzin l’impacte ambiental i que siguin econòmicament viables. “Estem orgullosos d’aquest reconeixement al nostre treball”, explica Marc Gràcia.

Altres notícies