Més de 60 persones visiten Pomona Fruits per conèixer la fructicultura regenerativa

El matí de portes obertes a la finca de Pomona Fruits ha encetat el cicle de trobades amb públic per poder explicar el model agrícola regeneratiu i les tècniques que aplica als diferents cultius. Font: Gerard Gaya

El matí de portes obertes a la finca de Pomona Fruits ha encetat el cicle de trobades amb públic per poder explicar el model agrícola regeneratiu i les tècniques que aplica als diferents cultius. Font: Gerard Gaya

Compartir

La província de Lleida és, per definició, territori de pagesia i arbres fruiters. Amb més de 38.500 hectàrees, agrupa la concentració més gran de fruita dolça d’Espanya i una de les més grans de tota la Unió Europea. Una petita part d’aquest mosaic de pereres, pomeres i presseguers pertany a l’empresa familiar Pomona Fruits, una modesta explotació agrària de fruita situada a Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell). Allà, el tàndem conformat per la Gemma Llanes i el Xavier Viladot produeixen pomes, peres, albercocs i préssecs amb una mirada respectuosa cap al territori i cap al món on vivim, basant-se en els principis de l’agricultura regenerativa i biodinàmica. Segons ells mateixos, després de més de 10 anys aplicant el model ecològic per tal d’alimentar als seus fills de la forma més sana possible, van passar-se al regeneratiu fa 5 anys a partir del documental The Biggest Little Farm i la inspiració de referents com Joel Salatin i Darren J. Doherty. Qui millor que Pomona Fruits per donar el tret de sortida als matins de portes obertes a les finques del projecte RegeneraCat?

Ahir, dimarts 8 d’abril, més de 60 persones van visitar la finca “La Trona” de Pomona Fruits per tal de conèixer les tècniques agrícoles que hi apliquen i plantejar tots els dubtes i preguntes que tenien sobre aquest model agroalimentari. Entre altres accions, a Pomona Fruits fa temps que no llauren, fan cobertes vegetals, cultiven plantes aromàtiques als marges, tenen hotels de pol·linitzadors, han eliminat els fitosanitaris i la maquinària pesant, fan cromatografies i aixecaments botànics, incorporen restes de poda, apliquen preparats biodinàmics i, una de les tècniques amb més segell propi i que va suscitar més interès, generen els seus propis insums (té de compost, reproducció de microorganismes, purí d’ortigues, àcids fúlvics, etc.). A més, en una de les finques de la seva empresa també hi incorporen la ramaderia, ja que tenen rucs que s’ocupen de treure i equilibrar l’herba de la finca de manera que ja no fa falta passar amb el tractor.

La jornada ha estat un èxit de convocatòria, amb més de 60 persones. Font: Gerard Gaya
La jornada ha permès observar el sòl de Pomona Fruits de prop, explicant i discutint tots els avantatges i dificultats que els ha proporcionat el model regeneratiu.  Font: Gerard Gaya
La jornada ha permès observar el sòl de Pomona Fruits de prop, explicant i discutint tots els avantatges i dificultats que els ha proporcionat el model regeneratiu. Font: Gerard Gaya

La major part del públic assistent eren pagesos de la zona, tot i que també hi havia personal investigador i científic, tècnics i administradors, periodistes, professors i fins i tot algun polític. En concret, ha assistit Joan Carles Sánchez, alcalde del mateix municipi d’Ivars d’Urgell. Tots ells han pogut gaudir de les explicacions dels pagesos de Pomona Fruits, així com de l’equip científic del grup d’agricultura regenerativa del CREAF. En general, tothom ha quedat molt satisfet; de fet, els assistents han rebut un formulari de valoració de la jornada i han puntuat l’esdeveniment amb una nota mitjana de 9,16. Algunes de les afirmacions fetes a posteriori a la jornada han estat:

  • “El que més m’ha agradat és la conjunció de les dues experteses. L’experiència i la pràctica del pagès i l’expertesa de recerca científica i de suport que doneu des de la Universitat.”
  • Pomona és un exemple a seguir. Tant de bo molta més gent tirés per aquest camí.”
  • “Gràcies per fer-ho assequible i fer-nos estimar cada vegada més la terra i els seus fruits!”
  • “El que més m’ha agradat és que mostreu que es pot cultivar sense hipotecar l’economia ni el sòl. Bravo per l’esforç divulgatiu.”
  • “Vull agrair la iniciativa, el fet que sigui gratuïta, l’esforç de divulgació per part del CREAF i la transparència i esperit de col·laboració de les parts interessades.”

Aquest ha estat només el primer dels quatre matins de portes obertes a les finques del RegeneraCat. Pròximament, també farem jornades de portes obertes a la resta d’explotacions regeneratives del projecte: el 20 de maig a la granja Mas Planeses (St. Ferriol, Girona), el 5 de juny a l’horta de VerdCamp Fruits (Cambrils, Tarragona) i el 16 de juny a les vinyes de Família Torres (Pacs del Penedès, Barcelona).

Altres notícies