AgriRegenCat i AgriCarboniCat, dos projectes catalans, exploren des de finals del 2022 quins beneficis tenen, per als principals cultius del territori, les anomenades agricultures regenerativa i del carboni, que estudien com cuidar el sòl i com ajudar-lo a retenir més carboni. Finançats gràcies al Fons Climàtic de la Generalitat i amb feina per davant fins al 2025, ambdós projectes comencen a donar els seus fruits. Per exemple, estan demostrant que l’ús de fertilitzants orgànics en camps de pomeres permet retenir més carboni al sòl i reduir l’efecte hivernacle. També estan revelant que és possible minimitzar la llaurada en conreus d’horta i cereal sense perdre productivitat o que la presència d’herbes al costat dels cultius llenyosos, com la pomera, incrementa la biodiversitat.
Els resultats preliminars d’aquestes investigacions, coordinades per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i amb la participació del CREAF i la Universitat de Lleida (UdL), es van presentar el dijous 18 de juliol al centre IRTA d’Amposta; en un acte en què han assistit la secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, i el director general de l’IRTA, Josep Usall.
“Entre les finques que participen en aquests dos projectes es troba la finca d’agricultura del CREAF Planeses, una finca a la Garrotxa que compta amb horta i ramaderia regeneratives. Allà implementem aquest model des de fa gairebé 8 anys i hem obtingut resultats molt positius”.
Javier Retana
Catedràtic en ecologia, investigador del CREAF i part dels projectes AgriRegenCat i AgriCarboniCat
Per a Barnadas, “és una satisfacció constatar els primers resultats d’aquests projectes tan estratègics, que es financen gràcies als ingressos del Fons Climàtic, obtinguts per l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i per l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient”. En la mateixa línia, Usall ha destacat que “aquests projectes representen una oportunitat única i en un moment clau per aprendre com aplicar l’agricultura regenerativa i la del carboni a casa nostra”.
Font de la nota: Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)