Pomona Fruits és una empresa familiar de producció de fruita situada a Ivars d’Urgell (Lleida). Produeixen i distribueixen pomes, peres, albercocs i préssecs plans de forma regenerativa amb el bagatge acumulat de tres generacions dedicades a la pagesia. Actualment tenen 7 finques i 25 hectàrees de conreu i es defineixen com a “pagesos, productors d’aliments, cuidadors de la terra i jardiners de l’entorn”, ja que cuiden les seves terres aprenent de la natura i respectant-la perquè els doni fruita saludable, saborosa i de molta qualitat.
Busquen aconseguir uns sòls saludables amb l’aportació de fems compostats orgànics provinents de granges de vedells, fent sembres entre bancals de varietats que els milloren l’estructura del sòl i esdevinguin un reservori d’insectes (mostassa, facèlies, etc.), potencien les plantes aromàtiques i rosers de les finques per a ajudar-los en el control de plagues i la incorporació d’animals a les finques. Tenen ases que els ajuden en la millora del sòl i en el control i creixement de l’herba, els permeten estalviar-se l’ús de maquinària pel control de l’herba, reduint la contaminació i la petjada de carboni i els abonen les finques amb l’aportació de nitrogen dels seus excrements.
Més enllà de les tècniques regeneratives habituals, en aquesta finca apliquen:
Vam començar amb l’agricultura ecològica fa 10 anys. Donàvem productes ecològics als nostres tres fills perquè gaudissin d’una alimentació saludable i això ens va fer replantejar la nostra empresa, que en aquell moment era de fruita convencional, i transformar les nostres finques en fructicultura ecològica. Vam conèixer el model regeneratiu fa 4 anys, quan vam veure el documental The biggest little farm. Ens va obrir la mirada i, des de llavors, vam decidir posar el focus als nostres sòls. A més, unes setmanes més tard vam poder gaudir d’una xerrada sobre regenerativa de Joel Salatin i Darren J. Doherty, dos dels representants més influents d’aquest nou model de producció alimentària.
No llaurem, fem cobertes vegetals, cultivem plantes aromàtiques als marges, tenim hotels de pol·linitzadors, hem eliminat els fitosanitaris i la maquinària pesant, fem els nostres propis insums (té de compost, reproducció de microorganismes, purí d’ortigues, àcids fúlvics, etc.), hem fet cromatografies i aixecaments botànics, incorporem restes de poda i apliquem preparats biodinàmics. A més, en una de les finques incorporem la ramaderia, ja que tenim rucs que s’ocupen de treure i equilibrar l’herba de la finca, de manera que no hem de passar amb el tractor.
Produïm peres Williams i Conference, albercocs, paraguais i pomes Crimson, Fuji, Golden, Story i Granny. Tenim 25 hectàrees de producció ecològica.
Produïm una fruita més saborosa i sana, tenim molta més biodiversitat, ha augmentat la matèria orgànica del sòl, tenim menys plagues, hem augmentat la productivitat i, en aquests moments de sequera, els arbres han aguantat molt més que en finques convencionals.
Per mantenir-te informat dels nostres resultats, esdeveniments, dies de portes obertes i molt més….