Planeses

Granja i horta regeneratives a Sant Ferriol, Girona.

Planeses és una granja regenerativa ubicada a La Garrotxa (Girona) en què es crien pollastres, gallines i vaques a la pastura, perquè contribueixen a fertilitzar el sòl, alhora que gaudeixen de pastura fresca cada dia. També hi ha un hort regeneratiu sense llaurar i sense fertilitzants externs, que produeix aliments de qualitat sense dependre del petroli i de les grans empreses agroquímiques. En canvi, s’utilitzen els recursos del bosc, com el biochar, el BRF, els biofertilizants, afegir troncs al cultiu o el bestiar per fertilitzar el terreny. La finca porta en marxa més des del 2014.

“Planeses era una finca abandonada on el sistema convencional no hauria estat rendible. Avui, només uns anys més tard, està plena de vida”.

Darrere aquesta finca hi ha una història curiosa, ja que fa una simbiosi entre ciència i experiència agrícola. El coordinador de l’activitat regenerativa a Planeses és l’investigador del CREAF Marc Gràcia.

Al 2014 va decidir recuperar l’activitat d’aquesta granja que portava anys abandonada i amb un sòl infèrtil. Marc, volia provar allà aquest model i fer-ne un seguiment científic dels beneficis. Ho va fer gràcies al projecte Polyfarming i va obtenir uns resultats molt prometedors: en uns anys el sòl és més fèrtil, té més biodiversitat d’insectes i microorganismes, absorbeix més aigua i és capaç de captar més carboni atmosfèric.

De l'any 2016 fins 2021, a Planeses es va dur a terme el projecte europeu Polyfarming.

Cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea i coordinat pel CREAF, el projecte va demostrar els beneficis de l’agricultura regenerativa. Amb la finalitat que el sistema regeneratiu testat per Polyfarming pugui replicar-se a escala local i global, el projecte va publicar diversos materials: 

Objectius de la finca

  • Demostrar els beneficis de l’agricultura regenerativa des d’un punt de vista científic.
  • Empènyer la sobirania alimentària per no dependre de grans multinacionals
  • Combatre el canvi climàtic i revertir la pèrdua de diversitat a les zones agrícoles
  • Adaptar l’agricultura a la sequera perquè pugui absorbir i retenir més aigua
  • Evitar la contaminació 
  • Augmentar la qualitat nutricional dels aliments

Tècniques regeneratives destacades

Més enllà de les tècniques regeneratives habituals, en aquesta finca apliquen:

Preguntes clau

A l’hort no es llaura, s’han eliminat els fitosanitaris i reduït la maquinària pesant. També s’aprofiten i combinen els recursos del bosc, el bestiar i els cultius, una mena d’economia circular. Per exemple, es té en compte la relació entre planta i animal a través de la pastura intensiva programada: les vaques i els pollastres estan sempre en moviment i s’alimenten de pastura, d’aquesta manera contribueixen a fertilitzar el sòl, alhora que s’alimenten de pastura fresca cada dia.

A més, per millorar la fertilitat i propietats del sòl a l’hort, com ara l’absorció d’aigua, es fan servir recursos del bosc, com el biochar o llits de troncs.

La finca produeix carn de pastura de pollastre i de boví, també té un hort on es cultiven productes de temporada com ara tomàquets, carbassons, cebes col o enciam, entre d’altres. 

En els últims cinc anys, al sòl de Planeses la matèria orgànica s’ha quasi triplicat i la capacitat de retenir aigua ha augmentat entre un 15-20%. Estudis recents també revelen que en una passejada per una pastura o hort regeneratius podem trobar sis vegades més pol·linitzadors que en una parcel·la no regenerativa.

Altres finques del projecte

Família Torres

Pacs del Penedès, Barcelona. Viticultura regenerativa.

Família Torres

Pacs del Penedès, Barcelona. Viticultura regenerativa.
Saber-ne més

Verdcamp fruits

Cambrils, Tarragona. Horticultura regenerativa.

Verdcamp fruits

Cambrils, Tarragona. Horticultura regenerativa.
Saber-ne més

Pomona Fruits

Ivars d’Urgell, Lleida. Fructicultura regenerativa.

Pomona Fruits

Ivars d’Urgell, Lleida. Fructicultura regenerativa.
Saber-ne més