Planeses és una granja regenerativa ubicada a La Garrotxa (Girona) en què es crien pollastres, gallines i vaques a la pastura, perquè contribueixen a fertilitzar el sòl, alhora que gaudeixen de pastura fresca cada dia. També hi ha un hort regeneratiu sense llaurar i sense fertilitzants externs, que produeix aliments de qualitat sense dependre del petroli i de les grans empreses agroquímiques. En canvi, s’utilitzen els recursos del bosc, com el biochar, el BRF, els biofertilizants, afegir troncs al cultiu o el bestiar per fertilitzar el terreny. La finca porta en marxa més des del 2014.
Darrere aquesta finca hi ha una història curiosa, ja que fa una simbiosi entre ciència i experiència agrícola. El coordinador de l’activitat regenerativa a Planeses és l’investigador del CREAF Marc Gràcia.
Al 2014 va decidir recuperar l’activitat d’aquesta granja que portava anys abandonada i amb un sòl infèrtil. Marc, volia provar allà aquest model i fer-ne un seguiment científic dels beneficis. Ho va fer gràcies al projecte Polyfarming i va obtenir uns resultats molt prometedors: en uns anys el sòl és més fèrtil, té més biodiversitat d’insectes i microorganismes, absorbeix més aigua i és capaç de captar més carboni atmosfèric.
Cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea i coordinat pel CREAF, el projecte va demostrar els beneficis de l’agricultura regenerativa. Amb la finalitat que el sistema regeneratiu testat per Polyfarming pugui replicar-se a escala local i global, el projecte va publicar diversos materials:
Més enllà de les tècniques regeneratives habituals, en aquesta finca apliquen:
A l’hort no es llaura, s’han eliminat els fitosanitaris i reduït la maquinària pesant. També s’aprofiten i combinen els recursos del bosc, el bestiar i els cultius, una mena d’economia circular. Per exemple, es té en compte la relació entre planta i animal a través de la pastura intensiva programada: les vaques i els pollastres estan sempre en moviment i s’alimenten de pastura, d’aquesta manera contribueixen a fertilitzar el sòl, alhora que s’alimenten de pastura fresca cada dia.
A més, per millorar la fertilitat i propietats del sòl a l’hort, com ara l’absorció d’aigua, es fan servir recursos del bosc, com el biochar o llits de troncs.
La finca produeix carn de pastura de pollastre i de boví, també té un hort on es cultiven productes de temporada com ara tomàquets, carbassons, cebes col o enciam, entre d’altres.
En els últims cinc anys, al sòl de Planeses la matèria orgànica s’ha quasi triplicat i la capacitat de retenir aigua ha augmentat entre un 15-20%. Estudis recents també revelen que en una passejada per una pastura o hort regeneratius podem trobar sis vegades més pol·linitzadors que en una parcel·la no regenerativa.
Per mantenir-te informat dels nostres resultats, esdeveniments, dies de portes obertes i molt més….