El CREAF visita productors de cítrics de València per debatre sobre el model regeneratiu

Ximo Saurí, propietari d'una finca regenerativa de cítrics de Moncada, explica les tècniques que utilitza als participants de la segona trobada del projecte REGEN. Font: Gerard Gaya

Ximo Saurí, propietari d'una finca regenerativa de cítrics de Moncada, explica les tècniques que utilitza als participants de la segona trobada del projecte REGEN. Font: Gerard Gaya

Compartir

El projecte REGEN, coordinat pel CREAF conjuntament amb l’Associació d’Agricultura Regenerativa Ibèrica, està contribuint a establir un marc conceptual comú del concepte d’agricultura regenerativa a Espanya a través de debats sobre la seva implementació en diferents tipus de cultius d’arreu de l’Estat, on participen productors, investigadors i tècnics que són referents i tenen una àmplia expertesa sobre aquest innovador model de producció agrícola i ramadera. Després d’haver organitzat una primera jornada a Córdoba per a reflexionar sobre com es posa en pràctica l’agricultura regenerativa en olivars, ara ha estat el torn de les finques de cítrics de la Comunitat Valenciana.

En una trobada duta a terme en el dia d’ahir a la Masia San Agustín de Montcada (València), un conjunt molt interessant de pagesia, investigadors i tècnics va poder veure amb els seus propis ulls l’execució del model regeneratiu en una finca de taronges i mandarines i posteriorment debatre sobre quins conceptes han de ser imprescindibles perquè una explotació sigui considerada regenerativa, quins haurien de ser opcionals i quins haurien de ser simplement acceptables en cas que la finca es trobi en transició cap a la regenerativa.

Parcel·la regenerativa de taronges situada a Montcada (València). Font: Gerard Gaya
Parcel·la regenerativa de taronges situada a Montcada (València). Font: Gerard Gaya

Ximo Saurí, productor de cítrics amb molts anys d’experiència en l’aplicació del model regeneratiu, va oferir una meravellosa visita a una de les seves finques de la zona. Una parcel·la de taronges i mandarines on es realitza pastura dirigida, fan cromatografies per a saber l’estat del sòl, fabriquen els seus propis biofertilitzants, etc. Tot això els ha permès augmentar el carboni orgànic del sòl, potenciar la biodiversitat, reduir la petjada de carboni i la dependència de combustibles fòssils i, en general, millorar progressivament la sostenibilitat de la seva finca. Tot un exemple a seguir de com aplicar el model regeneratiu en un tipus de cultiu, els cítrics, molt important a la regió mediterrània. En el cas d’Espanya, especialment destacable a la Comunitat Valenciana i el sud de Catalunya.

Després de la visita a la finca regenerativa de taronges s’ha realitzat un interessantíssim debat sobre com aplicar aquest model de producció en els cultius de cítrics, fent especial èmfasi en les necessitats específiques dels productors de la Comunitat Valenciana. Tots els assistents han votat els diferents criteris acordats per la comunitat practicant d’agricultura regenerativa ibèrica el 2022, els quals serveixen de base per a l’ampliació de consens que s’està duent a terme amb el projecte REGEN. A partir dels diversos debats que es faran en diverses regions de l’Estat i parlant de l’aplicació de l’agricultura regenerativa en diferents tipus de cultiu, es farà un document de resum que reculli tots els acords assolits. El CREAF hi està aportant la visió més científica i l’Associació d’Agricultura Regenerativa Ibèrica, el coneixement de la comunitat practicant.

La segona trobada del projecte REGEN s'ha dut a terme a la Masía San Agustín de Montcada (València). Font: Gerard Gaya
La segona trobada del projecte REGEN s’ha dut a terme a la Masía San Agustín de Montcada (València). Font: Gerard Gaya

Els pròxims debats seran el que es farà a Galícia sobre l’aplicació de l’agricultura regenerativa en la pastura i el que es durà a terme sobre viticultura regenerativa a la regió del Penedès, a Catalunya.

Altres notícies