Com hauria de ser un sòl sa?

Sòl forestal de Mas Planeses amb diversitat d’hàbitats. Font: Galdric Mossoll

Sòl forestal de Mas Planeses amb diversitat d’hàbitats. Font: Galdric Mossoll

Compartir

El sòl, la terra, és la base de la vida i del nostre planeta. Ens proporciona serveis ecosistèmics com la producció del 95% dels nostres aliments, l’hàbitat per a milers i milers d’espècies, el suport per a construccions, la resiliència davant d’inundacions, el reciclatge de nutrients i aigua, i la regulació climàtica emmagatzemant carboni i influenciant les emissions de gasos d’efecte hivernacle. De fet, el sòl és el major reservori de carboni orgànic dels ecosistemes terrestres i, com a embornal, a nivell mundial només el superen els oceans. Això fa que, quan pensem en solucions davant el canvi climàtic, el sòl hagi de ser una de les peces clau. Però com és un sòl sa?

Primerament, s’ha de tenir en compte que un sòl sa és un sistema viu. Per tant, ha d’albergar una diversitat important d’organismes micro i macroscòpics com artròpodes, fongs, bacteris, cucs, etc. i una proporció important de parts o restes vegetals com arrels o fullaraca. Tot això s’ha de traduir en una alta quantitat de matèria orgànica que permeti al sòl fer totes les seves funcions. Un sòl sa també ha de gaudir d’una estructura porosa i permeable perquè pugui circular-hi l’aire al mateix temps que absorbeix i reté aigua, facilitant l’arrelament de plantes i permetent el moviment de la fauna.

Un altre factor important és que hi hagi una quantitat adequada de nutrients com el nitrogen, el fòsfor o el potassi, entre d’altres, que són indispensables per les plantes. I, per descomptat, un sòl sa és NO ha d’estar contaminat i NO pot acumular productes químics com pesticides o excessos de nitrats. També s’ha de tenir en compte que hi ha una gran diversitat de sòls, no tots són iguals; n’hi ha de més sorrencs, francs o argilosos, i poden variar factors com la capacitat de retenir aigua o d’allotjar un tipus de fauna edàfica o una altra.

La importància i el potencial de la salut dels sòls és el que fa que el model d’agricultura regenerativa se centri en recuperar-la. El futur del sector agrícola i ramader ha de passar per aplicar les seves tècniques per revitalitzar aquest ecosistema clau.

Altres notícies