Per vuitè any consecutiu, el Museu de la Ciència CosmoCaixa i l’Associació Catalana de Comunicació Científica han organitzat la jornada BCNspiracy, un esdeveniment amb vocació de ser un referent en la divulgació científica a Barcelona i que enguany ha estat dedicat al sòl i l’alimentació. Celebrada entre el divendres 15 i el dissabte 16 de novembre de 2024, aquesta jornada ha aprofundit en el paper fonamental que tenen els sòls en la producció d’aliments i en la supervivència dels ecosistemes i ha comptat, com no podia ser d’una altra manera, amb una important presència del CREAF.
Durant les primeres xerrades del dissabte, la investigadora del CREAF Pilar Andrés ha presentat “Agricultura del carboni, biodiversitat i seguretat alimentària“, on no només ha fet menció als milers de varietats de plantes comestibles que tenim al planeta sinó també com aquestes depenen de la salut del sòl. En un context de sobreproducció i sobreexplotació dels camps, és important posar el focus en com mitigar els efectes del canvi climàtic gràcies a pràctiques senzilles com les que proposa l’agricultura del carboni. Posteriorment a aquesta intervenció s’ha celebrat una taula rodona conjunta entre professionals de l’IRTA i el CREAF sobre “Salut del sòl“. Hi ha intervingut Xavi Domene, investigador de sòls de l’equip del RegeneraCat, i ha estat moderada per Andrea Arnal, tècnica de comunicació del CREAF.
Finalment ha arribat el moment d’absolut protagonisme per al RegeneraCat a través de la nano-xerrada “Exemples d’èxit en agricultura regenerativa“, desenvolupada pel tècnic de comunicació del projecte. Gerard Gaya ha relatat les diferents tècniques, cultius i àmbits geogràfics treballats per les 4 finques que protagonitzen la iniciativa científica del RegeneraCat: Mas Planeses, VerdCamp Fruits, Família Torres i Pomona Fruits. La intervenció ha tingut una molt bona rebuda per part del públic assistent, el qual s’espera que hagi après les principals característiques de l’agricultura regenerativa i el fet que aquest no és un model teòric, sinó que fa anys que s’està aplicant de forma exitosa en diverses finques de Catalunya.