L’agricultura regenerativa

Model agrícola que busca regenerar, estimular i mantenir la fertilitat i biodiversitat de la terra.

L’agricultura regenerativa és un innovador model agrícola que busca regenerar, estimular i mantenir la fertilitat i biodiversitat de la terra. Posa la salut del sòl al centre del sistema perquè reivindica que aquesta està intrínsecament lligada a la sostenibilitat total del nostre sistema alimentari, des de la qualitat nutricional de les plantes i animals, fins al futur del nostre planeta. Aquest model promou un sòl que contingui una gran quantitat de vida i matèria orgànica i que sigui capaç de produir aliments utilitzant recursos propis de la naturalesa.

Actualment anem al supermercat i trobem tots els aliments en qualsevol època de l’any, independentment de si n’és o no temporada. Això és possible perquè l’eix del sistema agroalimentari actual se situa en la sobreproducció. La sobrepastura, l’agricultura intensiva i la desforestació són exemples d’activitats humanes responsables del deteriorament de la salut edàfica (del sòl) i de la crisi climàtica actual, ja que tenen un gran cost a nivell mediambiental.

El model regeneratiu sorgeix als anys vuitanta com una alternativa real a l’agricultura convencional i ho fa amb un seguit de tècniques agrícoles, ramaderes i silvícoles relativament senzilles que permeten alimentar de manera natural les plantes i protegir el sòl d’intervencions que afectin els seus processos biològics. No es tracta de tornar al passat, sinó més aviat el contrari: incorporar tot el coneixement científic actual a la forma de produir els aliments.

Pràctiques que proposa l’agricultura regenerativa

Eliminar la llaurada

Perquè trenca l’estructura natural del sòl.

Mantenir la coberta vegetal

Per no deixar la terra nua i prevenir-ne l’erosió.

Augmentar la biodiversitat

També l’heterogeneïtat de producció, evitant el monocultiu.

Planificar un millor aprofitament de l’aigua

Un sòl ben estructurat retindrà millor l’aigua que li arribi i serà, per tant, més resistent a la sequera.

Combinar agricultura i ramaderia

Utilitzar animals de pastura per a fertilitzar la terra de forma natural al mateix temps que aquests tenen una bona alimentació.

No utilitzar maquinària pesant ni químics

Eliminar fertilitzants, pesticides i abonaments químics per a no deteriorar el sòl ni dependre de grans empreses agroquímiques.

Before After

Llisca per comparar una parcel·la convencional llaurada amb una de regenerativa que manté les cobertes vegetals

Què la diferencia del model ecològic?

L’agricultura ecològica o orgànica proposa pràctiques centrades en mantenir les condicions ecosistèmiques del sòl, evitant danyar-lo per conservar la biodiversitat i reduir la contaminació. La regenerativa va molt més enllà, ja que permet i potencia la recuperació de sòls prèviament degradats, augmentant exponencialment el contingut de matèria orgànica, la capacitat de retenció hídrica i la diversitat d’éssers vius que conformen la seva xarxa tròfica.

Agricultura Ecològica

Agricultura Regenerativa

Implantació

No hi ha bancals permanents, es fa una preparació inicial general

Com que no es llaura, pot haver-hi estructures de l’hort que es mantenen d’any a any

Llaurada

Cada cop que es sembra, es llaura el sòl per a facilitar la germinació

El sòl NO es llaura en cap moment, es manté intacte

Fertilitat del sòl

Es subministren fems i fertilitzants biològics

No s’utilitzen fertilitzants químics; no s’alimenta la planta, s’alimenta el sòl

Plantes adventícies

Són un problema i es controlen manualment i, freqüentment, amb plàstics

No s’eliminen radicalment, sinó que es controlen i quan es tallen es deixen al propi hort

Biodiversitat

La biodiversitat sol ser baixa i es concentra als marges

La biodiversitat és elevada dins de l’hort, tant al sòl com a la vegetació

Implantació

Agricultura Ecològica

No hi ha bancals permanents, es fa una preparació inicial general

Agricultura Regenerativa

Com que no es llaura, pot haver-hi estructures de l’hort que es mantenen d’any a any

Llaurada

Agricultura Ecològica

Cada cop que es sembra, es llaura el sòl per a facilitar la germinació

Agricultura Regenerativa

El sòl no es llaura en cap moment, es manté intacte

Fertilitat del sòl

Agricultura Ecològica

Es subministren fems i fertilitzants biològics

Agricultura Regenerativa

No s’utilitzen fertilitzants químics; no s’alimenta la planta, s’alimenta el sòl

Plantes adventícies

Agricultura Ecològica

Són un problema i es controlen manualment i, freqüentment, amb plàstics

Agricultura Regenerativa

No s’eliminen radicalment, sinó que es controlen i quan es tallen es deixen al propi hort

Biodiversitat

Agricultura Ecològica

La biodiversitat sol ser baixa i es concentra als marges

Agricultura Regenerativa

La biodiversitat és elevada dins de l’hort, tant al sòl com a la vegetació

Existeix un segell d’agricultura regenerativa?

A Europa, desafortunadament no. En canvi, els Estats Units sí que tenen un certificat orgànic regeneratiu des de 2017, el qual va ser impulsat per productors agraris i ramaders de la mà de grups de recerca en l’estudi del sòl, el benestar animal i l’equitat social.

Per obtenir-lo s’ha de promoure la salut del sòl mitjançant rotació de conreus, manteniment de cobertes vegetals, pasturatge rotatiu, reducció o eliminació de la llaurada i erradicació dels productes agroquímics. També s’ha de complir amb criteris de benestar animal com haver criat el bestiar en pastura, que aquest no es lesioni ni experimenti angoixa i tenir un refugi adequat. Finalment, respecte a l’equitat social, s’ha pagar de forma justa els productors i oferir bones condicions laborals a tot el personal implicat.

L'agricultura regenerativa és part de la solució a la crisi climàtica i social

Emmagatzematge de CO2 en forma de carboni al sòl

Els sòls regeneratius poden retenir més aigua i emmagatzemar més carboni. Les pràctiques regeneratives no només produeixen molt menys emissions de gasos d’efecte hivernacle, sinó que fins i tot poden reduir la concentració atmosfèrica d’alguns d’ells.

Conreus productius amb les noves condicions climàtiques

Un sòl viu i regenerat pot suavitzar l’efecte de les inundacions i l’erosió per fortes pluges i contribuir al fet que els conreus puguin ser igualment productius sota condicions climàtiques de sequera o aridesa, cada cop més freqüents.

Lluita contra l’abandonament rural

Qualsevol pagès/a pot aplicar el model regeneratiu a la seva finca sense una gran despesa econòmica.

Impuls de la sobirania alimentària

Un país amb un terreny més fèrtil que no depengui de grans empreses pot produir més aliment de qualitat i decidir polítiques agràries i ramaderes pròpies.

Altres projectes, organitzacions i fonts d’informació de referència

Projecte cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea i liderat pel mateix equip del CREAF. Va posar-se en pràctica entre 2016 i 2021 amb l’objectiu de recuperar l’activitat agrícola i ramadera de la finca, llavors abandonada, de Planeses (Sant Ferriol, Girona) a través del model regeneratiu. Els seus resultats avalen que aquest tipus d’agricultura té un gran potencial en la lluita contra el canvi climàtic i l’abandonament rural i poden consultar-se i replicar-se a través del Manual del Sistema Polyfarming. Aquest busca ser un “abecedari” de l’agricultura i ramaderia regenerativa que permeti donar eines i coneixement perquè qualsevol persona interessada pugui conèixer el model i aplicar-lo a la seva pròpia finca.

Organització que agrupa a una part important de les finques i granges regeneratives de la península ibèrica. Constituïda al 2013, es defineix com una xarxa de persones que col·laboren per a co-crear el canvi que volen veure al món a través de la informació sobre la terra i l’aliment, treballant per la sobirania alimentaria. Organitzen cursos, xerrades i formacions i donen suport a les finques regeneratives seguint els seus progresos científics i tecnològics.

Algunes de les més capdavanters són: Regeneration International, Institut RodaleSavory Institute i Kiss the Ground. Una de les iniciatives més significatives és el 4 per 1.000, que es va llançar a la COP21 i va impulsar molts governs a incloure el segrest de carboni del sòl com a part de les seves estratègies per mitigar el canvi climàtic. L’objectiu és aconseguir per a l’any 2050 una taxa de creixement anual del 0,4% de les reserves de carboni dels primers 30-40 cm de sòl, la qual cosa reduiria molt significativament la concentració de CO₂ a l’atmosfera.

Per a aprofundir en el coneixement de l’agricultura regenerativa recomanem la lectura de La revolución de una brizna de paja, Arraigados en la tierra: propuestas para una agricultura regenerativa o el Manual Polyfarming, així com la visualització de l’entrevista a Marc Gràcia, els vídeos amb 6 tècniques imprescindibles de l’agricultura regenerativa o els documentals Kiss the Ground, The biggest little farm o Alimentar el futur