Família Torres és una empresa vitícola situada a Pacs del Penedès (Barcelona). Es tracta d’una família de cinc generacions dedicada al vi i a la vinya amb la visió de celebrar la vida, tenir cura de la terra i transmetre el seu llegat. Des de fa anys aposten per la viticultura regenerativa i ecològica i contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic reduint la seva petjada de carboni perquè se senten afortunats i responsables de la terra que han estat cultivant des de fa centenars d’anys i de la qual són cellerers des de 1870.
Cal una nova manera d’entendre el vi per fer front al canvi climàtic i per això a Família Torres s’esforcen per reduir la petjada de carboni alhora que recuperar varietats ancestrals de raïm, fomenten la recerca i implementen viticultura regenerativa, beneficiosa per a les vinyes i el planeta.
L’any 2008 van crear el programa Torres & Earth per contribuir a mitigar l’escalfament global i conscienciar el sector i la societat de la necessitat d’actuar. Tenen l’objectiu de reduir, com a mínim, un 60% de les seves emissions de CO2 per ampolla de cara al 2030 i convertir-se en un celler de zero emissions netes abans de 2040. Per tot això i més, el president de Família Torres, Miguel Torres, ha estat escollit per la revista TIME com una de les 100 persones més influents que lideren l’acció climàtica a nivell mundial.
Impulsen la transformació de les seves vinyes ecològiques cap a un model regeneratiu des del convenciment de que és l’únic model que pot contribuir a frenar el canvi climàtic, i alhora recuperar la fertilitat natural del sòl, frenar l’erosió i fomentar la biodiversitat.
Més enllà de les tècniques regeneratives habituals, en aquesta finca apliquen:
El 2008 vam començar a cultivar les nostres vinyes sota els preceptes de l’agricultura ecològica, però seguien quedant moltes preguntes sense respondre: per què la viticultura convencional ni tampoc l’ecològica no tenen en compte les emissions de carboni? Per què Europa ha perdut el 50% de la fertilitat dels seus sòls en els últims 50 anys? Per què s’està accelerant la pèrdua de biodiversitat en els ecosistemes? Per què és tan accentuada l’erosió superficial del sòl a les vinyes? Per què els boscos capturen carboni i les vinyes no?
Va ser l’any 2020, quan vam prendre plena consciència que, tot i que les coses s’estaven fent bé, encara hi havia marge de millora. Miquel Torres, director general de l’empresa, va liderar, juntament amb l’equip de viticultura, aquesta transició agrícola des del convenciment que calia una nova manera d’entendre la vinya i que la viticultura regenerativa ens donava les respostes: retornar la vitalitat als sòls, afavorir la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic.
Avui tenim el convenciment que aquest model és l’únic que té sentit en un context d’emergència climàtica. No obstant, també hem vist que en un context de sequera i sense possibilitat de regar, la implantació d’aquest model no es fàcil i pot afectar la productivitat de la vinya els primers anys.
Entre les accions realitzades a la vinya destacaríem:
Actualment tenim unes 1.000 hectàrees de vinya ecològica en propietat a Catalunya i ja estem implementant la viticultura regenerativa en més de la meitat. La nostra intenció és estendre aquestes pràctiques a la totalitat de les nostres vinyes abans del 2030.
Establir aquest nou model és un procés lent; els primers anys són complicats, més en un context de sequera endèmica com el que estem patint els darrers anys ja que hem observat una disminució de productivitat exceptuant les parcel·les on hi ha reg. Malgrat això, a les primeres finques on vam començar a aplicar aquest nou model: Mas La Plana (al Penedès), Mas de la Rosa (al Priorat) i Milmanda (a la Conca de Barberà), s´han observat millores en la fertilitat del sòl i sobretot un augment de la biodiversitat.
Per mantenir-te informat dels nostres resultats, esdeveniments, dies de portes obertes i molt més….