Família Torres

Viticultura regenerativa a Pacs del Penedès, Barcelona.

Família Torres és una empresa vitícola situada a Pacs del Penedès (Barcelona). Es tracta d’una família de cinc generacions dedicada al vi i a la vinya amb la visió de celebrar la vida, tenir cura de la terra i transmetre el seu llegat. Des de fa anys aposten per la viticultura regenerativa i ecològica i contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic reduint la seva petjada de carboni perquè se senten afortunats i responsables de la terra que han estat cultivant des de fa centenars d’anys i de la qual són cellerers des de 1870.

“Més enllà de la sostenibilitat, el llegat de Família Torres és tenir cura de la Terra per a les futures generacions i retornar a la natura i a la societat el que els hi ha donat. A més, com més cura tenen de la terra, més bon vi aconsegueixen”

Cal una nova manera d’entendre el vi per fer front al canvi climàtic i per això a Família Torres s’esforcen per reduir la petjada de carboni alhora que recuperar varietats ancestrals de raïm, fomenten la recerca i implementen viticultura regenerativa, beneficiosa per a les vinyes i el planeta.

L’any 2008 van crear el programa Torres & Earth per contribuir a mitigar l’escalfament global i conscienciar el sector i la societat de la necessitat d’actuar. Tenen l’objectiu de reduir, com a mínim, un 60% de les seves emissions de CO2 per ampolla de cara al 2030 i convertir-se en un celler de zero emissions netes abans de 2040. Per tot això i més, el president de Família Torres, Miguel Torres, ha estat escollit per la revista TIME com una de les 100 persones més influents que lideren l’acció climàtica a nivell mundial.

Impulsen la transformació de les seves vinyes ecològiques cap a un model regeneratiu des del convenciment de que és l’únic model que pot contribuir a frenar el canvi climàtic, i alhora recuperar la fertilitat natural del sòl, frenar l’erosió i fomentar la biodiversitat.

Tècniques regeneratives destacades

Més enllà de les tècniques regeneratives habituals, en aquesta finca apliquen:

Preguntes clau

El 2008 vam començar a cultivar les nostres vinyes sota els preceptes de l’agricultura ecològica, però seguien quedant moltes preguntes sense respondre: per què la viticultura convencional ni tampoc l’ecològica no tenen en compte les emissions de carboni? Per què Europa ha perdut el 50% de la fertilitat dels seus sòls en els últims 50 anys? Per què s’està accelerant la pèrdua de biodiversitat en els ecosistemes? Per què és tan accentuada l’erosió superficial del sòl a les vinyes? Per què els boscos capturen carboni i les vinyes no?

Va ser l’any 2020, quan vam prendre plena consciència que, tot i que les coses s’estaven fent bé, encara hi havia marge de millora. Miquel Torres, director general de l’empresa, va liderar, juntament amb l’equip de viticultura, aquesta transició agrícola des del convenciment que calia una nova manera d’entendre la vinya i que la viticultura regenerativa  ens donava les respostes: retornar la vitalitat als sòls, afavorir la biodiversitat i mitigar el canvi climàtic.

Avui tenim el convenciment que aquest model és l’únic que té sentit en un context d’emergència climàtica. No obstant, també hem vist que en un context de sequera i sense possibilitat de regar, la implantació d’aquest model no es fàcil i pot afectar la productivitat de la vinya els primers anys.

Entre les accions realitzades a la vinya destacaríem:

  • Les cobertes vegetals: espontànies o sembrades, maximitzen l’assimilació del CO2 atmosfèric, augmenten la biodiversitat a la vinya i ens permeten realitzar una mínima intervenció al sòl. Implantem i mantenim aquestes cobertes vegetals a les nostres vinyes sempre que és possible. 
  • Fertilització exclusiva amb productes orgànics com el compost  i incorporació de residus de poda al sòl.
  • Presència d’animals que interactuen amb la vinya seguint un pla de pastura establert. Aquests ramats fertilitzen el sòl de manera natural i ens ajuden a gestionar les cobertes vegetals, reduint l’ús de maquinària pesant a les parcel·les. 
  • No llaurar: duem a terme tècniques alternatives per tal de no danyar la capa superior del sòl i evitar l’alliberament de carboni retingut. El llaurat és una pràctica minoritària que es limita a plantacions joves i per a algunes tasques específiques. 
  • Foment de la biodiversitat: en la majoria de les finques també tenim altres cultius com oliveres, sembrats i horts. Hem plantat arbres i arbustos als marges de les nostres vinyes perquè actuïn com a corredors biològics. En algunes parcel·les de vinya amb una gran superfície, hem arrencat vinyes per crear illes de biodiversitat dins del cultiu. També duem a terme altres accions per fomentar la biodiversitat, com la instal·lació de caixes niu per a ocells i ratpenats, la construcció de petits estanys naturals i hotels d’insectes.

Actualment tenim unes 1.000 hectàrees de vinya ecològica en propietat a Catalunya i ja estem implementant la viticultura regenerativa en més de la meitat. La nostra intenció és estendre aquestes pràctiques a la totalitat de les nostres vinyes abans del 2030.

Establir aquest nou model és un procés lent; els primers anys són complicats, més en un context de sequera endèmica com el que estem patint els darrers anys ja que hem observat una disminució de productivitat exceptuant les parcel·les on hi ha reg. Malgrat això, a les primeres finques on vam començar a aplicar aquest nou model: Mas La Plana (al Penedès), Mas de la Rosa (al Priorat) i Milmanda (a la Conca de Barberà), s´han observat millores en la fertilitat del sòl i sobretot un augment de la biodiversitat.

Altres finques del projecte

Planeses

Sant Ferriol, Girona. Granja i horta regeneratives.

Planeses

Sant Ferriol, Girona. Granja i horta regeneratives.
Saber-ne més

Verdcamp fruits

Cambrils, Tarragona. Horticultura regenerativa.

Verdcamp fruits

Cambrils, Tarragona. Horticultura regenerativa.
Saber-ne més

Pomona Fruits

Ivars d’Urgell, Lleida. Fructicultura regenerativa.

Pomona Fruits

Ivars d’Urgell, Lleida. Fructicultura regenerativa.
Saber-ne més