Ernest Mas, pagès responsable de camp i d’R+D+I a VerdCamp Fruits, és la demostració vivent que l’agricultura regenerativa només pot ser portada a la pràctica amb passió, entrega i una ment molt oberta; però que, amb el pas dels anys, la transició cap al model regeneratiu és igual de possible i rendible a gran escala com ho és amb petites explotacions agràries. VerdCamp disposa de més de 300 hectàrees d’horta a Cambrils (Tarragona), de les quals el 35% estan certificades com a ecològiques. Ara bé, segons la seva pròpia opinió, podrien fer-ho tot amb agricultura ecològica i regenerativa. De fet, algunes de les seves pràctiques ja les apliquen a tota la superfície de la seva finca agrícola.
VerdCamp és una empresa que, des del primer moment que es coneix, transmet proximitat, diversificació i innovació. Proximitat perquè el 70% de les seves fruites i verdures es consumeixen a Catalunya; diversificació perquè produeixen cols, bròquils, enciams, bledes, carxofes, porros, calçots, fonolls, pèsols, carabasses, albergínies, síndries i molts d’altres aliments; i, finalment, innovació perquè s’hi estan realitzant diversos estudis científics per tal de portar la transició agroecològica cap a la seva màxima expressió. No només participen en el projecte RegeneraCat del CREAF, sinó que també col·laboren amb diverses línies de recerca agrícola de la Universitat de Barcelona i fins i tot l’Ernest hi fa les seves pròpies proves d’assaig i error per a millorar el seu mètode de cultiu.
Els dos grans exemples d’aquesta innovació puntera de VerdCamp són el seu estimat intercropping floral i l’ús del Roller Crimper. La primera tècnica, consistent en la plantació de flors entre els cultius per a potenciar la biodiversitat i l’equilibri de l’agroecosistema, la van perfeccionar després de provar amb més de 30 espècies diferents de plantes florals. De la segona, l’ús d’una màquina que és capaç de planxar les cobertes vegetals perquè exerceixin de cobertura del sòl sense fer competència amb els cultius, han fet proves en 14 cultius, 27 cobertes i 17 finques diferents, amb més de 1.500 tractaments diferents per recollir dades durant aquests anys. Això el converteix en l’estudi més gran d’Europa sobre l’ús del Roller Crimper en finques hortícoles.
Totes aquestes tècniques van ser explicades ahir, dijous 5 de juny, durant el matí de portes obertes de VerdCamp Fruits. Juntament amb l’Ernest Mas, qui va exercir d’amfitrió i divulgador, hi va haver l’equip científic del grup de recerca en agricultura regenerativa del CREAF. Tots plegats van estar resolent els dubtes dels més de 45 assistents sobre el model d’agricultura regenerativa i com aplicar-lo a l’horta.


La majoria de les persones que van assistir a la jornada eren pagesos i ramaders de la província de Tarragona, però també van venir agricultors d’altres regions de Catalunya, científics, tècnics, administradors, periodistes i l’equip pagès de la resta de finques del RegeneraCat. A grans trets, tothom ha quedat molt satisfet amb la jornada, donant-li una puntuació mitjana de 9,4 sobre 10 al formulari de retorn que es va enviar als assistents. Algunes de les afirmacions sobre la jornada que s’han rebut a posteriori han estat:
- “Em va encantar veure com algunes tècniques que ja fa molts anys que existeixen es poden aplicar també a gran escala”
- “Em va sorprendre molt la tècnica de l’intercropping floral”
- “Moltes gràcies a tots els organitzadors, va ser un regalàs de jornada“
- “Moltes gràcies per la sinceritat i obertura de mires! Sou molt inspiradors!”
Aquesta ha estat la penúltima jornada de portes obertes a les finques del RegeneraCat. La darrera es farà el 16 de juny a les vinyes de Família Torres (Pacs del Penedès, Barcelona).