Regenera.cat és un projecte de dos anys finançat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) que busca valorar a diferents escales (de finca, de regió, de Catalunya) els impactes de les pràctiques realitzades en agricultura regenerativa i contribuir a la seva transferència, disseminació i aplicació real en el sistema productiu per adaptar l’agricultura a les condicions climàtiques del futur i que sigui part de la solució dels reptes mediambientals. Per fer-ho possible, combina el coneixement científic del CREAF, la professionalitat del Centre Tecnològic BETA i l’experiència de 4 finques catalanes, una de cada província, que practiquen el model regeneratiu des de fa anys a diferents escales: Planeses, Verdcamp Fruits, Família Torres i Pomona Fruits.
Per mesurar els beneficis científics, diversos investigadors i investigadores agafaran mostres per comparar l’agricultura regenerativa amb la convencional i posar-hi dades. Entre altres coses l’equip científic analitza la biodiversitat associada als conreus com abelles pol·linitzadores, la salut i fertilitat de la terra, la seva capacitat d’emmagatzemar carboni atmosfèric i retenir aigua, la productivitats dels cultius i aspectes econòmics i socials.
Regenera.cat aportarà coneixement i experiència per poder produir aliments d’una manera més sostenible i viable en un futur. Volem contribuir a que l’agricultura sigui part de la solució als reptes mediambientals.
El grup de recerca sobre sòls del CREAF en determina propietats fisicoquímiques com la textura i la pedregositat, el pH, els nivells de carboni orgànic, els macronutrients (N Kjeldahl, P Olsen i K disponible), els micronutrients, la densitat aparent i la capacitat de retenció d’aigua. També s’estudien propietats biològiques com la riquesa i diversitat de les comunitats de microorganismes, nematodes i artròpodes del sòl amb tècniques genètiques avançades (metabarcoding) i s’utilitzen com a indicadores de fertilitat.
El Centre Tecnològic BETA calcula la petjada hídrica volumètrica (apropiació total d’aigua d’un producte que inclou l’aigua blava, l’aigua verda i l’aigua grisa) i l’indicador d’escassetat d’aigua (avalua l’impacte del consum d’aigua tenint en compte la seva disponibilitat en un moment i lloc concrets).
El grup de recerca sobre agricultura regenerativa del CREAF recull mesures de producció de cada finca durant els dos anys del projecte Regenera.cat. Aquestes dades es complementaran posteriorment amb els resultats d’anys anteriors.
El Centre Tecnològic BETA avalua com la producció agrícola de les finques pot tenir un impacte directe o indirecte als treballadors, la comunitat local, la cadena de valor i/o la societat que desenvolupa les seves activitats diàries a prop d’alguna de les etapes del cicle del sistema productiu.
El Centre Tecnològic BETA ho estudia a través de la captació de carboni del sòl, la disminució dels ensums externs i la dependència del petroli, la producció dels diferents cultius, etc. S’utilitzen metodologies d’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i s’estimen els fluxos de carboni, obtenint dades primàries de les finques i utilitzant informació secundària de bases de dades i/o models de càlcul que les complementen, tal i com recomana la bibliografia existent.
El grup de recerca sobre pol·linitzadors del CREAF col·loca trampes cromàtiques per establir l’abundància, riquesa i diversitat taxonòmica i funcional de les comunitats de pol·linitzadors. També es fan transsectes per avaluar l’abundància i diversitat de flors entomòfiles dins i al voltant dels camps, com a mesura de la disponibilitat d’aliment. Finalment, també s’avalua la pol·linització mitjançant la instal·lació de testos amb raves per quantificar el percentatge de fructificació i el nombre de llavors per fruit.
El Centre Tecnològic BETA estudia el cost de la producció dels aliments a les finques seleccionades. Aquesta anàlisi inclou costos de capitals inicials, costos de manteniment, costos d’explotació i el valor residual de l’actiu al final de la seva vida útil.
Maria Dolores Raigón, catedràtica de l’àrea d’Edafologia i Química agrònoma de la Universitat Politècnica de València, analitza la qualitat dels aliments i la seva capacitat d’aportar vitamines, minerals, proteïnes, fibra i altres components essencials. Ho fa amb els productes de les finques regeneratives i compara els resultats amb els de les finques homòlogues convencionals.
Per mantenir-te informat dels nostres resultats, esdeveniments, dies de portes obertes i molt més….